De darmen ons tweede brein

De darmen ons tweede brein

In onze darmen zitten biljoenen bacteriën, dit noemt men de darmflora. Deze darmbacteriën produceren stoffen die communicatie via de aanwezige zenuwcellen mogelijk maakt en waarmee ze diverse activiteiten zelfstandig kunnen uitvoeren.

Wanneer de communicatie tussen deze bacteriën en cellen niet goed verloopt, kan dit problemen veroorzaken. Wanneer je angst, stress of somberheid ervaart dan heeft dit invloed op de darmen. Voedsel wordt minder goed verteerd of de darmflora verslechterd, waardoor klachten als obstipatie of diarree kunnen ontstaan wat gevolgen kan hebben voor het immuunsysteem. Dit werkt ook andersom. Wanneer de darmflora verstoort raakt door bijvoorbeeld ongezonde voeding, voedselintoleranties of het gebruik van medicatie, dan is dit van invloed op hoe je je voelt. De darmbacteriën produceren namelijk voor 90-95% het lichaamseigen hormoon serotonine, het gelukshormoon. Serotonine zorgt voor goede communicatie tussen de zenuwcellen in de darmen en het brein en is van grote invloed op je stemming. Een verstoring van de darmgezondheid kan de mentale gezondheid beïnvloeden en leiden tot stress-, angst en depressiviteit.

We hebben lang gedacht dat een depressie in het brein ontstaat, maar er is steeds meer bewijs dat het in de darmen gebeurd. Namelijk een tekort aan o.a. de neurotransmitters serotonine en noradrenaline.

Deze belangrijke neurotransmitters zijn niet kant en klaar ergens te vinden, je lichaam moet ze aanmaken met als startpunt eiwitbronnen! Dus stel je eet een stukje Kip, dan begint je lichaam met die eiwitten het neurotransmitterproces. Daarna maken cofactoren zoals magnesium, zink, vitamine B1 en vitamine B6 het mogelijk om de stof verder te verwerken tot het uiteindelijke gelukshormoon.

Een aanrader om te lezen is 'Het slimmedarmendieet' van Dr. Michael Mosley.

Terug naar blog